تجزیه و تحلیل سیاست خارجی چین در آسیای میانه با استفاده از رویکرد قدرت نرم
محمدباقر مکرمی پور ، حدیث باقری نیا ، حسن رحیمی روشن ، مهدی خورسند لیه چاک
دانشگاه شاهد، تهران، ایران
     هارتلند یا به تعبیری آسیای مرکزی همواره به عنوان یک منطقه مهم تلقی می‌گردد. اخیرا نیز چین آرمان قدرت نرم را همچون ابزاری جدی  در سیاست خارجی خود در این منطقه به کار گرفته است. مقاله پیش رو، به دنبال پاسخ به این سؤال است که قدرت نرم چیست و چین چگونه از آن در قبال کشورهای آسیای مرکزی استفاده کرده است؟ در پاسخ به سؤال، این فرضیه مطرح می شود که چین در راستای منافع ملی خود و ارائه تصویری مطلوب از خود در میان کشورهای آسیای مرکزی، از دیپلماسی عمومی به‌عنوان ابزاری مهم قدرت نرم در سیاست خارجی استفاده نموده است تا یک فضای امن و صلح‌آمیز ایجاد کند، نیازهای گسترده و فزاینده انرژی خود را تنظیم کند و سلطه سایر بازیگران قدرتمند در این منطقه را محدود نماید. در این چارچوب، این مطالعه با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و روش توصیفی-تحلیلی، بر این بحث متمرکز است که قدرت نرم می‌تواند نقش مهمی در شکل دادن به جذابیت چین در میان سایر کشورها داشته باشد. برای این منظور، چین ابزارهای مختلفی از منابع قدرت نرم ازجمله فرهنگ، زبان، هنر چینی، کمک‌ها، تجارت و سرمایه‌گذاری چینی را به کار گرفته است. علاقه چین به استفاده از قدرت نرم از منافع ملی آن ناشی می‌شود. این منافع ملی شامل تلاش برای ایجاد یک محیط صلح‌آمیز برای رشد اقتصادی آن، تأمین نیازهای روزافزون انرژی آن و همچنین به حداقل رساندن تأثیر سایر قدرت‌ها، به‌ویژه ایالات‌متحده و روسیه است. چین به‌طور فزاینده‌ای از دیپلماسی فرهنگی استفاده کرده و آن را به یک ابزار اصلی در استراتژی خود در میان کشورهای آسیای مرکزی تبدیل کرده است.
واژه‌های کلیدی: سیاست خارجی، چین، آسیای میانه، قدرت نرم، فرهنگ، ابزارهای تجاری.
دریافت: 1401/6/8 | انتشار: 1401/6/10

Mokaramipor M, Bagherinia H, rahimi roushan H, Korsand lia chak M. (2022). Analysis of China's foreign policy in Central Asia Using a soft power approach. IPSJ. 2(2), 39-62. doi:10.21859/IPSJ.2.2.39

مکرمی پور محمدباقر، باقری نیا حدیث، رحیمی روشن حسن، خورسند لیه چاک مهدی. تجزیه و تحلیل سیاست خارجی چین در آسیای میانه با استفاده از رویکرد قدرت نرم مطالعات سیاست بین الملل 1401; 2 (2) :62-39 10.21859/IPSJ.2.2.39

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4645